Lægefejl og erstatning?

På et eller andet tidspunkt i vores liv bliver vi syge. Oftest tænker vi ikke på det. Det er aldrig behageligt at blive syg. Men det sker. Vores krop fungerer ikke, som den skal. Vi går til lægen, som giver os medicin – eller sørger for, at vi bliver indlagt på hospitalet. Vi håber på hurtig bedring – og heldigvis er det ofte også lige, hvad der sker. Vi får det bedre. Kroppen fungerer igen. Vi kan stå op – eller vi bliver udskrevet fra hospitalet.

Noget går galt

Men det hænder, at vi ikke bliver raske. Det kan være, at der opstår komplikationer som følge af noget medicin, vi ikke har kunnet tåle. Medicin er kemi. Det er stoffer, der påvirker vores krop. I nogle tilfælde kan kroppen ikke tåle medicinen – eller vi er kommet ud i et afhængighedsforhold til den specifikke medicin. Dette giver skader på kroppen. Og her er det, at vi skal være klar over, at vi kan klage over en læge. Nu er det som regel ikke noget, vi har lyst til: Altså, at klage over lægen, der har behandlet os. Det, at klage over læge, kan synes som om, at du svigter lægen, som har behandlet dig og din familie i årevis. Ja, men tænk lige på det på en anden måde: Fordi lægen kender dig og har været familielæge for din familie i mange år, så er der så mange flere grunde til, at du bør klage.

Patienterstatning

Du skal nemlig have erstatning for forkert medicinering. Og din læge burde have vidst, at du ikke skal have en bestemt form for medicin. Længere er den ikke. Det er nemlig sådan, at hvis du har fået forkert behandling af en læge, en fysioterapeut eller på et hospital, så kan du få patienterstatning. Størrelsen på erstatningen vil afhænge af den eller de konsekvenser, som den forkerte behandling – eller medicinering – har medført for dig. Der findes eksempler på patienter, der har udviklet alvorlige sygdomme, som følge af at have fået forkert medicin. De har fået store erstatninger.

Afslag på patienterstatning

Der findes også eksempler på patienter, der har fået afslag på deres krav om patienterstatning. I de tilfælde har der været tale om, at den konsekvens, som behandlingen har medført har været anset for rimelig. En patienterstatning afgøres nemlig efter forskellige regler: En af dem handler om, hvor rimeligt det er for en patient, at der vil komme nogle bivirkninger. Det hænger sammen med, hvor alvorlig sygdommen er og det hænger også sammen med, hvad eksperter vurderer kan være rimeligt, at du skal udsættes for under behandlingen.

Det er kompliceret. Og er du i en situation, hvor du overvejer at indgive en patientklage, så er det bedst, hvis du finder en advokat, der ved noget om patienterstatning. Du kan godt selv indgive dit krav om erstatning til patientklagenævnet. Du skal bare sørge for at vide, hvordan du gør og hvilken form for dokumentation, du skal have parat. Du kan naturligvis søge på nettet efter ”patientklagenævnet erstatning” og få oplysninger der. Men det vil være nemmere, hvis du får en god advokat til at hjælpe dig. Du er jo stadig syg.

Scroll to Top