I skal giftes

bryllup og glæde

I vil giftes. Sådan med et romantisk bryllup til foråret. I vil dele jeres liv med hinanden. Og hele verden skal vide det. Så der skal holdes bryllup og fest. Fint. Det er et dejligt projekt, I har foran jer med at få brylluppet og festen arrangeret.
Men der er altså også nogle ting, som I lige skal overveje inden I siger ”Ja”. Der er spørgsmål såsom ejendom – skal den være fælles – eller skal I have særeje. Der er også spørgsmål, som handler om testamente. Jo, det er fornuftigt lige at tænke over disse forhold – også inden I indgår i et ægteskab.

Fremtiden kender ingen

Ingen kan jo spå om fremtiden. Så det vil være helt naturligt, hvis I taler med en familieadvokat om de forhold, der uventet kan opstå i jeres liv – og som kan medføre besværligheder for jeres fremtid. Og ja, her skal jeg lige have hånden på hjertet: Det handler om pludseligt dødsfald, det handler om skilsmisse og forældremyndighed, det kan handle om invalidering som følge af en arbejdsskade. Det kan handle om alt muligt. Men først og fremmest, så handler det om, at I sikrer, at I kan få en sikker fremtid – sammen.

Se på en evt. ægtepagt

I skal måske endda tale med flere forskellige advokater. Der findes nemlig advokater indenfor familieret, der har forskellige specialiseringer. Handler det om, at der skal være særeje, så skal i derfor søge efter en advokat, der har viden om det, og hvad det indebærer. I kan søge på Google efter ”advokat særeje” eller I kan søge efter ”advokat ægtepagt”. I kan da også tale med en skilsmisseadvokat – selvom det nok vil udarte sig til at blive en ret underholdende samtale, da der ikke er tale om, at I skal skilles. Men det kan være meget værdifuldt lige at vide, hvor meget bøvl og ballade en skilsmisse kan medføre. Der er jo spørgsmål såsom forældremyndigheden og bodelingen som skal afgøres, hvis I vælger at gå fra hinanden.

De fleste advokater, som beskæftiger sig med familieret har også ret stor erfaring med testamenter. Og det kan være ret fornuftigt at lave et testamente allerede ret tidligt i jeres samliv. Der findes nemlig flere forskellige typer af testamenter. Fx så findes der en aftale, der går ud på at den ene ægtefælle kan varetage den anden ægtefælles interesser, hvis denne ikke selv er i stand til at kunne tage den rigtige beslutning. Fx som følge af en sygdom eller en arbejdsskade. Også her kan det være værdifuldt at tale lidt med en arbejdsskade advokat om det. Også selv om I ikke har et krav om arbejdsskade erstatning.

Hav besluttet det væsentlige før ægteskabet

Nej, jeg siger ikke, at I skal afdække alle forhold, som kan spille ind i jeres ægteskab lige nu. Jeg siger bare, at der er nogle elementer, som I skal tage stilling til nu. Fx om I skal have særeje. Jeg siger dog også, at I skal overveje alle de andre forhold – og søge oplysning om dem. Og det gør I bedst ved at tale med advokater, der både har erfaring indenfor alle de felter, der handler om familie – og samliv.

Scroll to Top