Hvad er kiropraktisk behandling?

Kiropraktor

Du har sikkert hørt om, at mange læger – sådan helt traditionelle læger, der sørger for, at du får en recept på hostesaft eller smertestillende piller – er begyndt at samarbejde meget mere tæt med andre behandlere, som er specialiseret indenfor deres felt. Der kan være tale om akupunktører, fysioterapeuter, psykologer og kiropraktorer. De fleste ved, at akupunktører arbejder med at stikke nåle i os, så de rammer nogle af de der elektriske felter i vores krop. Vi ved også, at fysioterapeuter er specialister i genoptræning. Så dem besøger vi ofte, når vi skal have kroppen i gang igen efter fx et benbrud. Og ja, psykologer ved vi også kan hjælpe os, hvis vi fx har angstanfald eller er deprimerede. De er supergode, fordi de kan sikre, at vi ikke skal tage lykkepiller eller antidepressive midler.

Viden om kiropraktik

Kiropraktorer er der dog mange mennesker, der ikke ved noget om. Det er nok, fordi de ofte bliver forvekslet med fysioterapeuter. Vi tror at kiropraktisk behandling er det samme som behandling hos en fysioterapeut. Det er det dog ikke. Bestemt ikke. En fysioterapeut vejleder dig. Han / hun viser dig, hvordan du skal udføre bestemte øvelser, så du kan komme i form igen. Gradvist ændres øvelserne – og det er fysioterapeuten, der bestemmer tempoet, som din genoptræning skal finde sted med.

En kiropraktor gør noget helt andet. Han behandler dig. For smerter. Kiropraktisk behandling går nemlig meget ofte ud på at lindre smerter, vi har i skelettet eller musklerne. Behandling hos en kiropraktor kan dog også sigte på andet end smertelindring. Fx kolik hos små børn.

Håndgribelig  behandling

Kort fortalt, så går kiropraktisk behandling ud på, at kiropraktoren trækker eller skubber til dine led og muskler på det sted, hvor det gør ondt. Og det gør han, fordi han derved kan få leddene til at ’falde på plads’. Der sker nemlig ofte det, at vi har et led, der ikke er helt, som det skal være. Det kan fx være, at du har slået skulderen og dermed ikke helt kan bruge din arm. En kiropraktor kan lokalisere hvor dit problem sidder – og gøre noget ved det. Det kan være, at han trækker i din arm og skulderleddet falder på plads. Lidt lige som når du knækker fingre!

Det kan også være, at han hjælper dig med at vende og dreje dig, fordi han har identificeret et sæt muskler, der skal lære at slappe af. Han vil derfor skubbe til dig – så musklerne begynder at løsne sig. Nej, det er ikke massage, han giver dig. Det er en hjælp til, at dine muskler kommer ud af den spænding, de har opbygget, og som er årsagen til, at det gør ondt på dig.

Yderst aktiv og effektiv behandling

Så du kan nok se, at kiropraktisk behandling hverken er massage, fysioterapi, akupunktur eller kedelig venten på, at smerten fortager sig. Det er en aktiv behandling, hvor kiropraktoren rent fysisk påvirker din krop, så du kan komme af med de smerter, der har plaget dig – måske i meget lang tid. Nu ved du lidt mere om, hvordan en kiropraktor arbejder. Forhåbentligt kan du bruge den viden, hvis du får brug for smertelindring.

Scroll to Top