Guide til værktøj

handyman, construction site, workers

Der er ikke så længe til at den der store aften, hvor alle danskere ved alt om, hvad vi laver, løber af. Vi ved, at vi skal have god mad. Vi skal danse om træet. Vi skal have gaver og vi skal bare være i familiens skød. Men ved vi alle sammen godt, hvad vi får i julegave på forhånd? De fleste har jo deres ønskesedler på sådan nogle digitale platforme i skyen. Andre har bare sendt en liste med links til de produkter eller ydelser, de ønsker sig, til familie og venner. Andre igen har slet ikke nogen ønskeseddel. De vil bare gerne fritages for juleræset. Det sidste er vi mange, der godt kan forstå. Vi er også mange, der ligesom har sagt, at i år – julen 2022 – bliver det beskedne gaver. Ikke noget med store og ekstremt dyre gaver. Men så er det bare, at fantasien ligesom bliver sat på en prøve. Hvad skal du købe til din far? Han skal da have en julegave. Sædvanligvis giver du ham en dyr fyldepen. Han har sådan en fetich med fyldepenne. Og han bliver altid begejstret for den, du har valgt til ham.

En afstandsmåler?

Men i år kan du simpelt hen ikke få råd til at bruge ca. 10.000 kroner på en fyldepen. Nej. Bestemt ikke. Ikke engang 2.000. Og har du efterhånden ikke givet ham tilstrækkeligt med fyldepenne? Han kan da vel kun skrive med en af dem ad gangen! Du må finde på noget andet, som du kan give ham. Og da din far faktisk er en aktiv mand, selvom han også er gammeldags og bruger fyldepenne, så er der faktisk en gave, som du kan være sikker på, at han vil blive glad for.

Han er måske ikke det mest mobile menneske. Men han kan lide at gå og nusse rundt imellem bedene ude i haven. Især i sommerperioden. Så hvorfor giver du ham ikke en afstandsmåler med enten laser eller målehjul? Det er sådan et lille værktøj, som han kan bruge til at måle afstanden imellem bedene med. Han kan så tegne det op i sin lille sorte bog. Jeg har set den. Han elsker at sidde og lave små skitser over, hvordan haven skal se ud til næste år. Han kan faktisk også regne ud – helt præcist – hvor langt han får gået, når han går langs et bed. Og det er da ikke dårligt for en mand i hans situation. Der er jo en del problemer med hjertet, og derfor skal der motioneres. Ok, det kan han selvfølgelig også kontrollere med en skridttæller. Det gør han nok også. Men i det mindste: Prøv at få ham til at bevæge sig lidt mere, end han allerede gør. Afstandsmåleren er måske et lille incitament til, at han kommer ind i foråret med bedre humør, flere kræfter og større lyst til at tegne. Det er jo det, hans virkelige passion er. Det ved vi. Men han ved også godt, at han ikke har brug for flere fyldepenne. Så bryd ud af den vane. Give ham et lille stykke værktøj, der vil kunne hjælpe ham.

Så mange typer af værktøj

I sidste weekend havde du virkeligt travlt. Det var ikke fordi, du skulle til julefrokost eller noget som helst, der har med jul at gøre. Nej, du skulle flytte. Det var ikke en stor flytning. Bare sådan helt lokalt. Din overbo, som har boet i den lille lejlighed ovenpå, spurgte dig for mere end et halvt år siden, om I måske kunne bytte lejlighed. Din er stor. Faktisk lidt dyr for dig at bo alene i. Og ja, du havde på det tidspunkt længe tænkt over, at det ville være godt, hvis du kunne flytte ind i en af de mindre lejligheder.

Nu var det så sådan, at din overbo og hans kæreste blev gravide. Og behovet for mere plads er akut. Så I fik lavet en aftale om at bytte lejligheder. Fint. Det er den aftale, som sidste weekend blev brugt til at realisere. Tiden til at flytte op – henholdsvis ned – var kommet. Papirarbejdet med boligselskabet var hurtigt ordnet. I fik også ordnet alt det der med navne på regninger mv. Det trættende var dog at slæbe møbler op og ned. Her var din tidligere ovenbo rigtigt god. Han sled og slæbte – og hans gravide kæreste gjorde sit bedste.

Fugepistoler fås også elektriske

Nu har du så fået alle dine møbler på plads. Du har sat dig for, at de næste dage skal bruges på at rengøre skabe og skuffer, så du kan placere tøj, køkkengrej og andre genstande i fred og ro uden at nogen skynder på dig. Og ja, du kan da godt se, at din tidligere ovenbo har haft fat i en såkaldt elektrisk fugepistol ude i badeværelset. Du kan se silikonen dratte ud ved vinduet. Det er ikke slemt. Det er bare ikke pænt. Du ringer ham op og spørger, om det der fugemasse kan skæres af, med en almindelig hobbykniv eller, om der skal specielle instrumenter til det. Du får at vide, at han nok skal komme og hjælpe dig med at få karmen omkring vinduet i badeværelset pæn. Han er klar over, at han fik lavet noget møg.
Du kommer til at smågrine: Så samvittighedsfuld. Ung mand. Snart far. Han bliver en god svigersøn. Du fortæller ham, at det ikke haster. Han skal lige hvile ud – og hvis der på et tidspunkt i løbet af den kommende uge lige er en halv time, så kan han jo kigge forbi, og vise dig, hvad du skal gøre for at få vinduet pænt.

Det vigtige sæt med skruetrækkere

Du får øje på en lille plastikæske, der står ovre under en radiator. Du har slet ikke lagt mærke til den før. Du beder den unge mand om lige at vente lidt, inden I aftaler, hvornår han kan komme. Du fisker æsken frem. Det viser sig at det er et skruetrækkersæt som her. Du samler din telefon op igen. Spørger den unge mand, om han måske har glemt det her i lejligheden. Du kan ligefrem høre, at han smiler. Han havde glemt det. Og han vil gerne komme nu, og vise dig, hvordan du får den ekstra fugemasse fjernet – og tage sit skruetrækkersæt med sig.

Scroll to Top