Med en forsikring køber du sikkerhed hver dag!
Kunne du forestille dig at købe et hus, købe møbler, elektronik og alt andet interiør for hundrede tusinder af kroner og så risikere at miste det hele igen på et øjeblik uden at få dine penge igen? Nej vel? Lyder det som en tosset tanke, så har du helt ret.
Men det er et faktum, at man hver dag lever med netop den risiko, hvis man ikke tegner de rigtige forsikringer. Du kan simpelthen miste alt ved en brand, større vandskade eller ved øvrige ulykker, og derfor skal du have en forsikring – alt andet er uklogt!
Om du er ung, midaldrende eller ældre gælder det samme i forhold til forsikringer. Hver dag udgør faktisk en risiko for, at der kan ske noget med dig selv, din familie eller med dine essentielle ejendele som din bolig og ejendele. Derfor er en forsikring en garanti for, at du har tryghed og et godt fundament til livets daglige udfordringer.
Ville du anbefale andre – for eksempel dine børn – at droppe forsikringen og i stedet leve med risikoen for, at man kan miste alt uden at få noget som helst tilbage igen? Jovist koster det penge, at forsikre sine ting. Men du kan tilpasse forsikringer alt efter, hvad du sil have forsikret, og i hvor høj grad du vil betale noget af et tab selv i form af selvrisikoen.
Derudover skal du ændre på dine vilkår for forsikringen, hver gang der er større ændringer, der kan betyde nye behov. Det kan være, når du får børn, køber ny bil eller flytter til en anden type bolig. Det kan også være, at du anskaffer en båd og ønsker tilbud på en bådforsikring.
Hvis du er bekymret for udgifterne i forbindelse med dine forsikringer, kan du altid nøjes med de grundlæggende forsikringer som indboforsikring og ulykkesforsikring. Derefter må du finde ud af, om der er behov for andre forsikringer som for eksempel forsikring til bilen og til fritidshuset.
Nedenfor gennemgår vi alle typer af forsikringer, som de fleste voksne bør have.
Ulykkesforsikring
Mange har gennem tiden spurgt: Hvad er en ulykkesforsikring og hvad gør den godt for?
En ulykkesforsikring er en forsikring som giver dig erstatning hvis du skulle komme ud i varig medicinsk invaliditet, eller død forårsaget af en ulykke. Problemet som en ulykkesforsikring ofte har er at en læge skal med ind over forløbet og give et skøn på at det ikke bliver bedre. Det kan gøre at udbetalingen kommer til at tage forholdsvis lang tid.
Du kan udvide din ulykkesforsikring:
Det gode er at du har mulighed for at udvide din ulykkesforsikring således at den også kommer til at dække ulykker som kan ske i din hverdag. Det kunne være at du har været ude for en tandskade eller du har haft så kraftig en skade at din evne til at arbejde eller lignende ikke er tilstede.
Til sidst kan den spare dig for enorme medicinske regninger hvis du skulle opdage at have sukkersyge eller noget lignende. En ulykkesforsikring dækker dog ikke det hele – Den dækker fx. ikke ulykker som er kommet med vilje, eller hvis du har udvist grov uagtsomhed som har resulteret i din ulykke.
Indboforsikring
Mange unge går oftest rundt og tænker på hvad er en indboforsikring egentligt og hvorfor skulle jeg betale for at anskaffe mig en indboforsikring? Du har måske allerede set de forskellige TV reklamer, men vil gerne have et bedre svar.
En indboforsikring er din bedste ven i nød. En indboforsikring forsikrer alt, hvad du har i dit hjem – Det kan være, at du har været udsat for brand, oversvømmelse eller noget andet der har haft en betydelig skade på dit indbo.
Da du så er forsikring vil du kunne modtage erstatning fra din forsikring som betaler noget, eller det hele alt efter hvilken indboforsikring du har.
For at modtage erstatning fra din indboforsikring skal du have en kvittering klar!
Ja, det er et stort krav at du har en kvittering på de ting som har lidt skade – runden til at du skal have en kvittering er at du vil kunne bevise overfor dit forsikringsselskab at du har givet det X antal beløb for den ting du vil have erstattet.
Nogle forsikringsselskaber vil også have andet bevis på at du ejer de ting de kræver penge for og det kan let gøres ved at tage et billede af fx. din computer.
Husforsikring
En husforsikring er noget du skal anskaffe dig hvis du ejer et hus. Den forsikrer dit hus, og i tilfælde af at der er skader der skal repareres vil en evt. husforsikring udbetale et beløb til dig, så du ikke selv står med hele regningen.
Hvad består en husforsikring af?
En husforsikring har to primære dækninger som er bygningsbrand og bygningskasko.
Den førstnævnte, bygningsbrand, dækker dit hus hvis der skulle opstå en brand eller kortslutning. Den kan i nogle tilfælde også dække andre el-skader, men det skal man være opmærksom på om man vil have med når du tegner din husforsikring.
En bygningskasko derimod beskytter dit hus mod storm- og vandskader. Du hører mindst et par gange om året at en by er blevet oversvømmet eller andet, og der vil en bygningskasko gå ind og dække. Den kan også dække ting som hærværk, indbrud eller pludselige skader.
Du kan få bygningsbrand og kasko adskilt:
Nogle forsikringsselskaber har valgt at slå både bygningsbrand og bygningskasko sammen og tilbyde det som en forsikring. Det er dog også muligt at anskaffe sig kun den ene del af forsikringen ved visse selskaber – Det er noget du skal spørge ind til og undersøge når du er ved et forsikringselsskab.
Ejerskifteforsikring
Mange ved ikke hvad en ejerskifteforsikring er og undlader den derfor når de skal sælge et hus eller lejlighed. Det er dog en dum fejl at begå, hvis nu noget skulle gå galt
Hvornår kommer en ejerskifteforsikring i brug?
En ejerskifteforsikring gør det, at den dækker de fejl, som en tilstandsrapport eller elinstallationsrapport ikke har nævnt. Typisk vil en ejerskifteforsikring dække fem år frem. Og man skal huske på, at det kun er fejl, som ikke er nævnt i de to rapporter.
Det er også muligt at anskaffe sig en udvidet ejerskifteforsikring, som løber på 10 år. Den dækker flere fejl og mangler, ift. hvad en normal ejerskifteforsikring gør.
Hvad koster en ejerskifteforsikring?
En ejerskifteforsikrings pris er forskellig alt efter hvor du køber dem. Det er muligt at anskaffe sig dem til 15000.- Prisen kan dog også være noget højere og ende i 30000.- hvis du har et dyrt forsikringsselskab.
Både sælger og køber kan anskaffe sig en ejerskifteforsikring og det vil være at foretrække – Ifølge statistikkerne er der blevet udbetalt 12500.- pr. ejerskifteforsikring siden 2002. et er flere penge selskaberne har udbetalt i forsikring end de har tjent.
Cykelforsikring
En cykelforsikring er på tilbagetog. Oftest vil en indboforsikring dække det samme som en cykelforsikring, så inden du går ud og køber en cykelforsikring skal du lige have tjek på om du ikke allerede er dækket.
Det er dog muligt, ved særlige dyre cykler, at anskaffe sig en udvidet cykelforsikring. Det anbefales, at du først gør dette, hvis cyklen har kostet over 10.000 kr.
Du skal også huske at tjekke cykelforsikringen, da dækningen kan variere fra cykel til cykel.
En udvidet cykelforsikring dækker blandt andet eneuheld, også bedre kendt som cykel-kasko. Den dækker også forskellige former for hærværk, sådan at du er sikret hvis der render en flok bøller rundt og før har ødelagt dine ejendele.
En indboforsikring har ofte også en selvrisiko på et bestemt beløb – Det betyder at du vil få det beløb som din cykel har kostet, minus selvrisikoen udbetalt. En udvidet cykelforsikring derimod vil kunne gå ind og dække hele beløbet.
En udvidet cykelforsikring vil også dække eventuelle skader, hvis du er cykelrytter og træner. Det er dog forskelligt, hvorvidt de både dækker træningen og konkurrencerne, eller om de kun dækker den ene del.
Hundeforsikring
I Danmark har vi en lovpligtig ansvarsforsikring som alle der anskaffer sig en hund skal have. Grunden til at den er lovpligtig er at staten vil sikre den person det går ud over.
Få dækket skader som din hund forårsager!
Hundeforsikringen dækker over skader som din hund forårsager på andre mennesker og som kan komme til at koste dig penge – Det er typisk bid eller hvis hunden har været ude og ødelægge andre personers ting.
De fleste forsikringsselskaber tilbyder også, at du kan få din hunds forsikring udvidet, således at den dækker flere områder.
Det kunne være, at hvis du træner med hunden i en klub, eller er på udstillingsmesse med din hund? Er du det, vil du også kunne nikke genkendende til, at din klub måske kræver denne udvidet forsikring.
Der findes også en hundesygeforsikring, som vil gå ind og dække forskellige lægeregninger, der kan komme. Den vil også dække de udgifter, det koster at have en hund på et dyrehospital.
Vil du have en hundesygeforsikring, er der dog oftest mange regler, du skal overholde. De mest grundlæggende er, at hunden skal være fyldt 2 raske måneder og ikke være over 5 år gammel.
Gode forsikringsselskaber i Danmark
Der findes som sagt et væld af forsikringsselskaber i Danmark. Nedenfor har vi listet en oversigt over de store og gode forsikringsselskaber, hvor du oftest finder de billige forsikringer. OBS: Det kan være et sats kun at gå efter de billige forsikringer, da du måske ikke er lige så godt dækket, hvis uheldet er ude. En god ide er derfor at læse forsikringspolicen grundigt igennem.
- IF
- Gjensidige
- Tryg
- Alka
- Codan
- Topdanmark
- GF Forsikring
- Købstædernes
- Thisted
- Pensam
- Aros
- Alm. Brand
- Bauta
Husk, at du har mulighed for at klage over dit forsikringsselskab. Er du uenig i en afgørelse ved rørende en forsikringssag, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring, klik her.
Ansvarsforsikringen kan du kalde din basisforsikring, som loven siger, at du skal have som bilejer. Forsikringen dækker de skader, du forhåbentlig aldrig kommer til at gøre på andre personer eller biler. En ansvarsforsikring dækker de skader, du er skyldig i at have forvoldt.
Vær opmærksom på, at det altså ikke gælder din egen bil i den forbindelse. Den dækker heller ikke for tyveri af bilen. Selvrisikoen, som bliver aftalt i policen, betyder også noget for, hvor meget der bliver dækket.
Ansvarsforsikringen er altså den forsikring, som alle har, og som mange nøjes med, hvis de for eksempel har en ældre, godt brugt bil, som det næsten ikke kan betale sig at forsikre ud over med den lovmæssigt bestemte ansvarsforsikring.
Hvis du også ønsker at tegne en kaskoforsikring på din bil, tegner du en udvidet forsikring. Kaskoforsikringen dækker for det første alle de førnævnte skader, der dækkes af ansvarsforsikring. Men så kommer der yderligere dækninger med i policen på kaskoforsikringen, som derfor også er en dyrere forsikring.
Med denne lidt dyrere forsikring bliver du nemlig også økonomisk dækket for skader på din egen bil og i tilfælde af, at den bliver udsat for hærværk eller endda stjålet.
Kaskoforsikringen bliver oftest tegnet af bilejere, der har dyrere og nyere biler, som har været en betydelig større udgift end en ældre brugt bil. Der er altså rigtig god fornuft i at kende forskellen på ansvars- og kaskoforsikring. Det handler kort sagt om at vælge ud fra dit eget temperament og i den kategori, du ønsker at forsikre din kostbare investering.