Erhvervsgulve – materialer?

pige på et linoleumsgulv

Når du træder ind i en stor bygning – fx en kontorbygning eller et hotel, så tænker du nok ikke så ofte på, hvad det er for et gulv, du går på. Du skal bare hen til receptionisten og anmelde din ankomst. Det kan godt være, at du lægger mærke til, at gulvet er flot: Det er rent. Der er måske et flot mønster i gulvet. Det er et gulv, der bliver gået rigtigt mange kilometer på – hver eneste dag. Derfor skal det have en meget holdbar belægning. Det er grunden til, at du oftest træder ind på et gulv, der er lavet af sten eller klinker. De er holdbare – og nemme at holde rene. Når du så har taget elevatoren op til den sal, hvor mødet – eller hotelværelset – ligger, så går du lige pludseligt på tæpper. Det registrerer du måske ikke. Men sådan er det altså oftest. Oppe på etagerne ovenover stueetagen bliver der heller ikke gået ligeså mange kilometer. Der arbejdes i kontorbygningen. Der holdes møder. Og ja, et lavt støjniveau, når hotellets gæster kommer trækkende med deres kufferter, er rarest for dig, hvis din rejse udsatte dig for mange strabadser. Tæpper er støjdæmpende. Så det er logisk, at de bliver brugt som gulvbelægning i kontorbygninger og på hoteller.

Tæppefliser fremfor tæpper

Nu er det bare sådan, at tæpper bliver slidt. Og ofte, så er tæpperne i bygningerne ensfarvede. Det vil sige, at det ofte er væg til væg tæpper, der er blevet brugt. Og da der dog bliver gået på dem, så vil der opstå ganglinjer, hvor tæppet er blevet slidt. Det ser ikke pænt ud. Og et sjusket udseende vil ingen hotelejer have. Og – for den sags skyld – så skal kontoret også gerne give besøgende et godt indtryk af virksomheden eller organisationen. Det kan dog være besværligt at skifte et helt og meget stort væg til væg tæppe ud. Det koster også mere end det burde. Derfor kan de store tæpper med fordel blive skiftet ud med tæppefliser. Tæppefliser har den fordel, at de er mere ’fleksible’, når det handler om udskiftning. Du kan nemlig nøjes med at pille de slidte fliser ud og udskifte dem. Det reducerer omkostningen.

Men det er ikke kun et spørgsmål om udgifter. Tæppefliser kan nemlig bruges til at lave mønstre eller blot farvenuanceringer i gulvbelægningen. Du kan få tæppefliser i mange forskellige farver og størrelser. Derved er der mulighed for at holde et bestemt design i bygningen. Et design, der identificerer din organisation eller din virksomhed. Det er op til dig – og den designer, der skal stå for indretningen af bygningen. Uanset, hvad du vælger at bruge som gulvbelægning, så er tæpper og tæppefliser nemme at holde rene. De er holdbare. De sørger for at dæmpe for støj. Så: Næste gang der skal renoveres på hotellet eller arbejdspladsen, så kunne du overveje at gøre lidt ekstra ud af udsmykningen. Du kunne vælge at bruge tæppefliser, så der skabes liv og flotte omgivelser for medarbejderne – eller hotellets gæster. Du vil blive glad for det.

Også i boliger er gulve vigtige

Der bliver bygget mange nye boliger i området vest for byen. Det er et godt tegn. Det tyder nemlig på, at folk gerne vil bo og arbejde i byen. Udvikling. Vækst. Det er skønt at tænke på. Det betyder dog også, at der skal bygges faciliteter, som bevirker at et boligområde kan fungere. Der skal være indkøbsmuligheder for de nye familier, som kommer til byen. Der skal være skoler, som deres børn kan få undervisning på. Der skal bygges plejehjem – og måske også et sygehus. Det er faktisk store og komplicerede opgaver. Og der er særlige regler for hvordan en skole, et sygehus eller en shopping mall skal bygges.

Sikkerhed er dog et fællestræk for alle den slags bygninger: Der er tale om brandsikring, forebyggelse af ulykker. Og der er krav til, at bygningerne er CO2 ansvarlige: Der skal anvendes genbrugsmaterialer, der skal være fokus på energibesparelse. Der skal være et godt indeklima. Og ja, selvfølgelig skal designet af bygningerne være flot og funktionelt. I mange af disse store og komplekse bygninger vælger arkitekten (designeren) da også at gøre lidt ekstra ud af designet. De – arkitekterne – tror jo ofte, at de er kunstnere. De gør derfor meget ud af elementer som lysfald og farvevalg på vægge, lofter og gulve. De leger måske med at skabe rum, der ikke bare er firkantede eller kvadratiske. De sørger dog for, at de også overholder reglerne, der må gælde for den bygning, de har kontrakt på.

Linoleum har mange fordele som gulvmateriale

Ofte ser vi derfor, at arkitekterne har valgt at bruge linoleum som det endelige lag på gulvene i skolerne og på sygehusene. Og det er der gode grunde til. En af grundene er, at linoleum er et naturmateriale. Det er dog ikke genbrugeligt. Men det kan brændes og kan derved blive omdannet til energi. Linoleumsgulve er dog utroligt slidstærkt – og det vil vare mange år inden, det skal pilles af gulvene og derefter sendes til forbrænding. Linoleum er også meget nemt at holde rent. Dertil kommer, at linoleum også er et blødt materiale at gå – eller falde på. Det kan faktisk absorbere et stød fra et barns knæ, når det falder under løb, så barnet ikke kommer alvorligt til skade. Endelig: Linoleum kan meget hurtigt shines op, hvis der fx er kommet ridser i det. Det kræver en slibning. Men er den gjort, så ser gulvet ud som om, at det blev lagt i går.

Men der er ikke kun ’praktiske’ fordele ved at bruge linoleum: Det er et materiale, der kommer i mange farver. Det kan arkitekterne virkeligt godt lide. Og så kan linoleum altså også skæres til, så der er faktisk mulighed for arkitekterne for at kunne lege både med farver og kurvede linjer i gulvbelægningen. Og det er der nok ikke en eneste arkitekt, der skal bygge en skole, der vil kunne modstå at eksperimentere med. Det giver jo fx muligheden for, at også selve gulvet kan bruges i undervisningen. Linoleum giver derfor mange muligheder: Et flot og farverigt, men også slidstærkt, gulv. Et blødt gulv at gå på. Et gulv, der er nemt at holde rent og vedligeholde.

Scroll to Top