Ældre og vinduespolering

Har du nogensinde tænkt på, hvad forskellen på unge og ældre mennesker er? Altså bortset fra deres alder! Jeg har ikke tidligere sådan formuleret det – eller tænkt det helt igennem. Men jeg synes at kunne se nogle forskelle i måden, de to grupper håndterer deres liv og omverden på.

Et eksempel

Lad mig give dig et eksempel: I et lejlighedskompleks på Vesterbro bor der en ældre dame på tredje sal til venstre. Hun er pensionist og enke. Hendes nabo er et par, der endnu ikke har børn. De har gang i deres karrierer. Det unge par har mange venner og inviterer dem ofte til middag. De gør derfor meget ud af at gøre rent, inden gæsterne kommer. De hyrer dog hjælp til vinduespudsningen hos MEM Vinduespudsning i København. Den ældre dame er lidt ensom. Hun har dog en søn, som besøger hende tre eller fire gange om året. Hun gør også meget ud af rengøringen. Især når sønnen kommer på besøg. Men hun hyrer ikke en vinduespudser fra Vesterbro til at hjælpe hende med det. Det er sådan set ikke fordi, hun ikke har råd til det. Det er bare hendes holdning til rengøring: Det gør man selv. ”Man betaler ikke for at få gjort rent, når man kan selv.” Hendes problem er bare, at hun ikke helt kan. Hun har problemer med benene og ryggen. Så det er en kamp, hun kæmper hver tredje måned.

De yngre beboere

Det unge par er stærke og holder sig selvfølgelig i god fysisk form. De betaler sig dog fra vinduespudsningen, som sker mindst en gang om måneden. De har fundet en god og effektiv vinduespudser på Vesterbro. Og de har ikke økonomiske problemer. Men de har sådan set heller ikke omtanke for, at deres nabo måske kunne have brug for hjælp. Faktisk så kender de ikke hinanden. De hilser venligt på hinanden, hvis de mødes på trappen. Men det er det. Den ældre dame har dog prøvet at tale med den unge kvinde. Det har ikke rigtigt givet noget resultat med de venlige spørgsmål. Der kommer ikke en lille, savnet dialog med et menneske, sådan som den ældre dame ønsker sig.

Hvad med at tilbyde hjælp?

Det unge par ved godt, at den ældre dame er gangbesværet og at hun kæmper for at holde sin bolig ren, men det falder dem ikke ind at tilbyde hende lidt hjælp. Kunne de dog ikke bare tænke så langt, at det faktisk er farligt for hende at stå på en skammel, når hun pudser sine vinduer? Kunne de ikke finde på at åbne en dialog med hende om, at de kender en billig vinduespudser på Vesterbro, som sikkert gerne vil komme og ordne hendes vinduer nogle gang om året. I kunne eventuelt sørge for, at han kommer hos hende den samme dag, som han kommer hos jer. Det vil da være effektivt – for hende og for vinduespudseren. Og I vil helt sikkert få en ekstra gratis vinduespudsning for at henvise ham til jeres nabo. Hun vil også kunne få den dialog med et menneske, som I ikke gider at give hende. Også selv om det kun handler om 5 minutters snak.

Scroll to Top