Du er lige vågnet. Klokken er kun 6:30 om morgenen. Du får overstået morgenbadet i en fart. Bliver klædt på og så er det bare med at komme ud ad døren. Du skal på arbejde. Og du skal virkeligt knokle i dag. Du skal nå en del møder i dag. Det første er med arkitekten, som har stået i spidsen for at tegne jeres nye projekt: Et stort boligkompleks, der både skal have ejer- og lejeboliger, indkøbsfaciliteter, fitnesscenter og biograf. Det andet møde er med økonomichefen i firmaet. Du vil nemlig gerne lige have helt styr på, hvad det kan komme til at koste jer, at leje hejsene, som I skal bruge på byggepladsen.
Brug for store hejs
I får brug for mindst et stort industrihejs, som kan løfte mange hundrede kilo. Naturligvis skal I også have personførende hejs ud til byggeriet. Det er arkitektens opgave lige at fortælle dig, hvor hejsene skal placeres, så I ikke skal flytte rundt på dem i tide og utide. Og det er økonomichefens opgave at fortælle dig, hvor store omkostningerne bliver.
Derefter har du et møde, med det firma – Unihejs, der skal leje hejsene til jer. Du vil forhandle med dem. De er aldrig afvisende overfor dig. Du har da også været kunde i flere år hos dem. Du kan huske, at de på et tidspunkt gerne ville tale med dig om et særligt byggehejs. De havde bestemt sig for at sælge deres lidt ældre materialehejs, men du sagde nej tak til tilbuddet. Det lykkedes sådan set aldrig for firmaet at komme i gang med salg af materialeplatforme. Desværre. Dit firma havde på det tidspunkt ikke råd. Det ville ellers have været en god investering. Men dit nej dengang førte jo til, at du nu får lov til at leje de materialehejs, som du har brug for til en meget favorabel pris.
Nyt tårn på Amager
Hvis du kører ud på Amager, så vil du se et stort tårn, der aldrig er blevet bygget færdigt. Det skulle have været boliger. Men tårnet står i dag og venter på, hvad der skal ske med det. Byggeriet er gået totalt i stå, siden myndighederne opdagede, at entreprenøren, der havde fået kontrakten på byggeriet, ikke overholdt reglerne for, hvordan man skal bygge sikkert. De opdagede simpelthen, at entreprenøren havde brugt dårlige materialer i bygningens fundament. Han havde ikke overholdt bygningsreglementet. Kontrakten blev derfor taget fra ham, og tårnet står nu og venter på sin skæbne: Kan det repareres, så bygningen bliver sikker for fremtidige beboere? Eller skal den rives ned – så en ny bygning kan blive opført? Ingen ved det endnu. Men alle, der kommer på Amager kender til bygningen og historien. En skandale.
Personførende hejseudstyr
Nogle tænker at bygningen er så grim, at den burde rives ned. Andre tænker på, at der har der været en masse håndværkere i gang. Nogle af dem har skullet helt op på 17. eller 20. etage for at kunne udføre deres arbejde. De har selvfølgelig brugt personførende hejs, så de har kunnet kommet helt derop. De har også brugt industrihejs, så materialerne også kunne komme derop hurtigt. Men har de vidst, at de faktisk arbejdede i en konstruktion, som slet ikke var sikker i fundamentet? Har de været klar over, at deres liv faktisk har været i fare? Det har de sikkert ikke.
Det er da godt, at den tilsynsførende instans fra kommunen opdagede, at der var tale om grov svindel fra entreprenørens side. Den fik stoppet byggeriet. Men for sent. Det havde jo kostet kommunen mange penge på det tidspunkt. I dag står tårnet dér og råber på, at nogen tager aktion. Det er ikke et kønt syn. Spørgsmålet om, hvad der skal ske med konstruktionen, er muligvis politisk.